Pora skończyć z laniem wody! Kilka sposobów na ograniczenie śladu wodnego.

Woda jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych substancji występujących w przyrodzie. Powierzchnia naszej niebieskiej planety jest w 71% pokryta wodą. Wydawać by się więc mogło, że mamy jej pod dostatkiem, ale zaledwie 2,5% tych zasobów stanowią wody słodkie, które są niezbędne do życia wszystkich organizmów występujących na Ziemi.

Szacuje się, że przeciętne bezpośrednie zużycie wody na świecie wynosi 100 litrów na osobę dziennie, jednak w krajach wysoko rozwiniętych wartość ta jest nawet czterokrotnie wyższa. Niestety okazuje się, że bezpośrednio zużywana przez nas woda to nie wszystko. Zdecydowanie więcej wody zużywamy pośrednio, wybierając produkty, których wytworzenie pochłonęło ogromne ilości tej cennej substancji.

Przykręcanie kurka

Każdy z nas może przyczynić się do zmniejszenia globalnego zużycia wody wprowadzając do codziennych czynności zdrowe nawyki. Nawet najmniejsze działanie ma znaczenie jeśli będzie podejmowane regularnie przez wiele osób.

Zacznijmy od najprostszych działań, takich jak zakręcanie kranu podczas mycia zębów czy mydlenia rąk. Warto też zrezygnować z długich kąpieli na rzecz krótkiego prysznica.

Wybierając urządzenia AGD zwróćmy uwagę na średnie zużycie wody na cykl roboczy. Pozwoli nam to nie tylko zmniejszyć bezpośrednie zużycie wody, ale również w dłuższej perspektywie zaoszczędzić sporo pieniędzy. Warto też zbierać deszczówkę i wykorzystywać ją np. do podlewania roślin.

.

 

Zielona dieta

Największa część zasobów wodnych wykorzystywana jest w rolnictwie. Sektor ten odpowiada za 92% światowego rocznego zużycia wody. Największą ilość pochłania hodowla zwierząt, dlatego produkty mięsne i pochodzenia zwierzęcego mają zdecydowanie większy ślad wodny niż produkty roślinne. Szacuje się, że wyprodukowanie 1 kg wołowiny pochłania nawet 15000 l wody, podczas gdy  produkcja 1 kg makaronu wymaga 1850 litrów, a do wyhodowania 1 kg ziemniaków wystarczy 290  litrów wody.

Warto pamiętać o tym dokonując codziennych zakupów. Ograniczenie ilości spożywanego mięsa ma znaczący wpływ na zmniejszenie naszego śladu wodnego.

Nie mniej istotne jest ograniczenie ilości wyrzucanego pożywienia poprzez wykorzystywanie w kuchni wszystkich produktów, które nadają się jeszcze do spożycia oraz kupowanie tylko tego, co jest nam niezbędne. Na zakupy warto wybrać się z listą, dzięki której ograniczymy ilość produktów kupowanych pod wpływem impulsu.

Zdrowa moda

Ograniczenie ilości kupowanych produktów jest ważne nie tylko w odniesieniu do żywności. Wytworzenie każdego przedmiotu wiąże się z koniecznością zużycia określonej ilości wody.

Za znaczną ilość wody zużywanej w procesach produkcyjnych odpowiada przemysł odzieżowy.  Wyprodukowanie 1 T-shirta pochłania około 2500, a spodni jeansowych nawet 8000 l wody! Warto pamiętać o tym dokonując zakupów i kupować tylko to czego naprawdę potrzebujemy. Dobrą praktyką jest też wybieranie produktów wysokiej jakości, które będziemy mogli użytkować przez długi czas oraz tych z drugiej ręki.

Świadomy konsument

Ślad wodny mają wszystkie przedmioty, którymi się otaczamy. Świadomość tego jaka ilość wody wykorzystywana jest do ich wyprodukowania pozwoli nam dokonywać właściwych wyborów. Przed dokonaniem zakupu warto sprawdzić jaki ślad wodny ma dany produkt a także czy jego producent dba o zrównoważone zarządzanie zasobami wodnymi wykorzystywanymi w procesie produkcyjnym. Z tego powodu dobrą praktyką jest wybieranie produktów wytworzonych w krajach, w których obowiązują restrykcyjne normy środowiskowe, a producenci poddawani są licznym kontrolom instytucji zewnętrznych w zakresie ich przestrzegania.

Ważne jest również, aby wybierać produkty wytworzone z surowców ekologicznych i odnawialnych, których pozyskanie w mniejszym stopniu obciąża środowisko naturalne.  Nie bez znaczenia jest też wysoka jakość i trwałość produktów, które pozwalają na długi czas eksploatacji. Czas ten daje naturze szansę na odnowienie zasobów pozyskanych do wytworzenia danego przedmiotu zanim konieczne będzie zastąpienie go kolejnym.